UNDERVISNINGSMATERIALE FOR 3.-5. KLASSE

Gennem undervisningsmateriale til fire lektioner vil vi forberede jer til en musikalsk rejse gennem bigband-land – en historiekoncert på jeres skole, der spænder fra oprindelsen af den rytmiske musik til nutidens altomfavnende jazzorkester.

I dette projekt bliver I introduceret for en række fakta om bigbandet og dets betydning for musikkens udvikling, samt forskellige musikalske indslag som fx. gravoptog i New Orleans, 1920-30’ernes danseorkester, bigbandet som kunstmusik og bigbandets betydning for nutidens store popikoner som fx. Lady Gaga og Justin Timberlake, der ligesom mange andre amerikanske musikstjerner kommer ud af hele denne jazzhistorie.

Undervisningsmaterialet er udarbejdet på den baggrund, at hver lektion er af 45 min. varighed.

De fire lektioner tager udgangspunkt i fire perioder i bigbandets historie og er udarbejdet tidsmæssigt kronologisk. Årstallene er guidende, da der er flydende overgange mellem musikken og bigbandets udvikling.
Der er i undervisningsforløbet lagt vægt på, at der er en rød tråd i det, eleverne arbejder med forud for koncerten og det, de præsenteres for til selve koncerten med Nordkraft Big Band. De fleste af numrene til koncerten vil eleverne derfor kunne genkende, fordi de har arbejdet med dem i undervisningen, mens enkelte numre vil være nye.

Til flere af lektionerne skal der bruges kazoo. Køb derfor kazoos ind og sæt navneskilte på hver kazoo, så hver elev har sin egen.
Der er mulighed for at lave en træsaxofon og en trætrompet i sløjd, hvorpå man sætter sin kazoo, til brug i flere lektioner – download skabeloner her (A3 format) og se denne korte video, der forklarer hvordan du skærer kazoo-instrumenterne ud og påsætter kazooen.

Vi håber, I får glæde af hele materialet – og så glæder vi os til at spille koncert for jer!!

Gå til lektioner:

Herunder kan du tilgå hver undervisningslektion, hvor du finder info til forberedelse, links til download af undervisningsmaterialer, links til videoer og gennemgang af alle opgaver og aktiviteter.

Alt materiale, der skal bruges i undervisningen, kan downloades under hver af ovenstående lektioner. Vær opmærksom på at links til download er røde og links til Youtube, Kahoot og artikler er blå. Alle links åbner i en ny fane eller side.
Du kan også nemt downloade alt materiale i en samlet zip-fil – download zip-fil her

Materialet er udarbejdet i 2021 af Mathilde Damborg, Bitten Bagger og Peter Lund Paulsen. Illustrationer af Eva Lautrup.

VIL DU VIDE MERE OM JAZZ?
Hvis du vil vide mere om jazzmusikken generelt, så har DR lavet en flot artikel med masser af lydeksempler: https://www.dr.dk/musik/webfeature/laer-at-elske-jazz