Nordkraft Big Band har glædet sig meget til at kunne offentliggøre dette stærke samarbejde med den portugiske sangerinde Maria Mendes. Dialogen om et muligt samarbejde opstod tilbage i foråret 2021 og til maj spiller vi så koncerter i Nordjylland. Med i samarbejdet har vi fået tilknyttet den dygtige makedonske dirigent og komponist Vladimir Nikolov.

Torsdag 16. maj – Studenterhuset Aalborg
Fredag 17. maj – Sæby Jazzfestival, Manegen i Sæby

“At bringe jazz og Fado sammen har været det vigtigste og mest kunstnerisk tilfredsstillende arbejde, jeg har udført indtil nu og virkelig næret min sjæl. Det har været øjenåbnende at forbinde mig med den smukke arv, der kom fra mine forfædre.”

Sådan lyder det fra den portugisiske multi-Grammy og Latin Grammy Award-nominerede vokalist og komponist Maria Mendes, for hvem det ikke er fremmed at leve mellem to forskellige verdener. Med hendes anmelderroste album Close To Me og Saudade, Color of Love fremhævede Mendes, som i øvrigt roses af så legendariske komponister som Quincy Jones og Hermeto Pascoal, hendes evne til at sammenbringe forskellige indtryk på en fantastisk måde med sin livlige fusion af orkesterjazz og portugisisk Fado, hendes hjemlands folkemusik.

Musikken er et resultat af en håndfuld ikoniske fados såsom Foi Deus, Tudo Isto É Fado og Barco Negro og traditionelle portugisiske sange såsom Quando Eu Era Pequenina og Verdes Anos fortolket til en fascinerende genre, der blander jazz, samtidsmusik og folkemusik.

En af Mendes favoritter er Com Que Voz, en gammel sang fra Portugal, hvis lyrik har mere end 500 år på bagen, skrevet af digteren Luis de Camões, som af mange betragtes som den portugisiske Shakespeare, og udødeliggjort af legenden og dronningen af fado, Amália Rodrigues. Denne sang åbner showet og sætter stemningen for en uforglemmelig aften hvor bigbandets frodige orkesterlyd når nye højder i det spændende samspil mellem Mendes’ inderlige stemme, der synger historier om saudade, længsel og kærlighed.

Medvirkende: Nordkraft Big Band, Vladimir Nikolov (dir.) og Maria Mendes (vokal).