Tid og sted: tors 12. august 2021 kl. 20:00, Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4, Aalborg

 

Koncerten er gratis! Dog er der et billetgebyr på kr. 20,00 pr. billet ved afhentning af billetter i Aalborg Kongres- og Kulturcenter. Ved køb online er billetgebyret kr. 30,00 pr. billet.

Book dine billetter her

 

EN GRØNLANDSK MUSIKREJSE

Dette er et helt nyt, kæmpe værk, hvor de grønlandske kunstnere Zika (Ida Kleist) og Aviaja Lumholt, sammen med koret Ikinngutigiit, fører gamle og nye grønlandske musikkulturer ind i et nordiske bigbandunivers. Det er kulturaspekter fra dengang og nu, som mødes i et spændende samsurium på tværs af lande, mennesker, kultur og natur.

Projektet har været undervejs i flere år og nu er det endelig lykkedes at få det enorme setup på benene – vi glæder os så meget! Aalborg har nemlig gennem flere årtier haft et stærkt forhold til Grønland. Og som Nordjyllands rytmiske orkester, med base i netop Aalborg, så vi derfor en oplagt mulighed for, at lave et projekt på tværs af Danmark og Grønland.
Det stod hurtigt klart, at et projekt hvor man mikser den gamle og nye grønlandske musikkultur med en dansk/nordisk bigband-lyd ville være et utrolig spændende og anderledes musikalsk setup, som vi måtte udforske. Hele udviklingen – fra den traditionsrige rammetromme (qilaat) og de gamle grønlandske sangkampe, over folke- og spillemandsmusikken (kalattut) til salme- og korsang og de nye generationers musik, med tråde til den amerikanske kultur, er interessant og kan fortælle mange spændende historier. Alt dette, koblet med et rytmisk ensembles moderne, nordiske lyd og farver, kan kun blive et mesterværk!

Formålet med dette projekt er, i fællesskab med grønlandske og danske aktører, at skabe et nyt værk på tværs af lande og kultur, der bl.a. fortæller historierne fra en svunden tid og samtidig stiller skarpt på nutiden. Et nordisk kultursamarbejde mellem Nuuk og Aalborg – Grønland og Danmark.

 

NORDKRAFT BIG BAND
NBB er Nordjyllands rytmiske ensemble, med rødder i den amerikanske og europæiske bigband-tradition. Bigbandet har gennem de seneste år, med nye kunstprojekter og interessante samarbejder, markeret sig blandt landets bedste bigbands.
NBB har bl.a. arbejdet sammen med Bob Mintzer (USA), John Clayton (USA), Szhirley, Nikolaj Bentzon, Sinne Eeg, Roger Neumann (USA), Bobo Moreno, Birthe Kjær, Niels Jørgen Steen, Robben Ford (USA), Veronica Mortensen, Mike Andersen, Søren Sko, Dorthe Gerlach, Martin Brygmann og Jimmy Jørgensen.

ZIKA
Den nye grønlandske sangskriver og artist Zika bevæger sig i den dybe soul pop univers. Med hendes rødder i det arktiske folk og opvæksten i Nuuk, tager hun sin kultur med ind i den moderne popverden. Zika italesætter det som oftest forties og derfor tager fortællingerne udgangspunkt i livets veje. Med mu- sikkens groundede fundament, løsriver hun følelser med originale, selvskrevne tekster og melodier. Kort beskrives hun som De Nye Toner Fra Grønland.

AVIAJA LUMHOLT
Aviaja er uddannet sanger/musiker fra Rytmisk Musikkonservatorium i København og derudover udlært maskedanser fra den grønlandske teaterskole, Tukak. Hun har sunget på flere plader med grønlandske musikere, bl.a. folkesangeren Rasmus Lyberth og rockbandet Zikaza, som hun også har turneret med. I Danmark har hun samarbejdet med jazz/world-musikere som Marilyn Mazur, New Jungle Orchestra, Carsten Dahl og Irene Becker, som hun har udgivet pladen Magic Mystery Moon med. Derudover har Aviaja optrådt med sin egen musik med forskellige bigbands som Klüvers Big Band, The Orchestra og DR Big Bandet, som hun flere gange har optrådt på TV med i forbindelse med Julehilsen til Grønland.
Aviaja har udviklet sin performancestil ved utallige koncerter med sin egen musik og har netop udgivet to singler Angry Goddess og Arctic Shark med sin duo INUANIMA.

KORET IKINNGUTIGIIT
Det grønlandske kor Ikinngutigiit (Vennerne) har eksisteret siden 1964, hvor den grønlandske forening af samme navn blev oprettet i Aalborg. Koret har i dag ca. 25 medlemmer, som alle har grønlandsk bag- grund. Sangene, som koret typisk synger, er den traditionelle 4-stemmige korsang med emner som den grønlandske natur, fædrelandet og traditioner.
Koret optræder typisk ved lejligheder som har relation til Grønland og især i juletiden har koret travlt med grønlandske julekoncerter og julegudstjenester. Koret medvirkede også ved DR’s Julehilsen til Grønland de gange det blev sendt fra Musikkens Hus i Aalborg.
Igennem de seneste 20 år er koret blevet dirigeret af Jens Fonsbøl, som selv bl.a. er opvokset i Grønland.

 

Projektet gennemføres med støttet fra Statens Kunstfonds Legatudvalg, Gudrun & Palle Mørchs Mindefond, Aalborg Kommune og Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik, og i samarbejde med Arctic Consensus Aalborg.