BLIND DATE: Nordkraft Big Band har udviklet et nyt projekt der indeholder livemusik i helt mørke sale – et projekt der skal være med til at provokere publikum og flytte grænserne for den traditionelle bigbandkoncert.

Nordkraft Big Band har ansøgt/ansøger Statens Kunstfonds puljer om i alt  1 mio. kr. til 2018, og har i den forbindelse udviklet nye idéer.

Nikolaj-Bentzon, foto: Carsten Weide
Jazzmusiker og komponist Nikolaj Bentzon. Foto: Carsten Weide

Vi har indgået aftale med Nikolaj Bentzon (musiker/komp.) om, at skrive et flersatset værk der skal forholde sig til det menneskelige følelsesapparat – en musikalsk rejse i/beskrivelse af de dilemmaer og forløsninger der kan være ved det vanvittige intense og meget grænseoverskridende stævnemøde med en person man ikke kender – en blind date. Der er samtidig et ordspil i projektet, idet dele af koncerten vil blive afviklet i fuldstændig mørke, hvorfra et design af understregende lyssætninger vil danne rammerne for udviklingen i koncerten.

Netop den mørklagte del af koncerten skal være med til at provokere publikums tilgang til musikken – vi er nemlig vant til at kommunikere visuelt og ”være på” hele tiden via vores smartphones og tablets. Denne tendens vil vi for en kort stund bryde op med og give publikum et frirum, til at være tilstede i nuet. Det eneste publikum skal forholde sig til er i første omgang musikken – hvorefter det hele bryder løs! Det er altså et værk, der i forhold til musikken, integrerer lysdesign og fremstilling i kombination, hvor bigbandmusikken normalt ikke er præsenteret i.

Projektet stiller store krav til musikernes præstationer, idet publikum først og fremmest kun kan forholde sig til musikken. Samtidig stiller det også krav til publikum om, at give sig hen til musikken og bare lytte.

Den grundlæggende idé er, at bryde rammerne for den traditionelle bigbandkoncert og være med til at udvikle og sætte fokus på tonesproget gennem nye, skæve samarbejder og formater. Vi vil provokere publikums tilgang til livemusikken og skærpe deres auditive sanser.

Vi har valgt at få komponeret ny musik, fordi vi vil sikre en nutidig og ny vinkel til projektet, og fordi vi samtidig er meget ambitiøse omkring vores virke og præsentationer.

Vi har fået tilsagn fra Nikolaj Bentzon om, at skabe et helt nyt flersatset musikværk til netop dette projekt, og samtidig selv være en del af ensemblet. Værkets varighed skal være 75 minutter og bliver skrevet til lige netop Nordkraft Big Bands besætning og musikere – 5 træblæsere, 4 tromboner/tuba/horn, 4 trompeter/flygelhorn og rytmegruppe. Vi har valgt Nikolaj Bentzon fordi, han forstår at udfordre bigbandets tonesprog og fremstilling i sit eget personlige og originale univers, hvor han samtidig ikke er bange for at bryde grænserne.

Vi håber med dette projekt, at kunne bidrage til debatten om nærvær og ærlig relation, samtidig med at vi bryder genrens og formatets grænser. Vil vi dokumentere projektet med bl.a. reaktioner og interviews, og vi håber ligeledes på solid pressedækning.

Projektet skal finde sted i starten af efteråret 2018 og vi forventer at spille seks koncerter i hele landet.