Effektivt og fængende

Den amerikanske tenorsaxofonoist Bob Mintzer i front foran Nordkraft Big Band i Intimsalen, Musikkens Hus.

DEN AMERIKANSKE TENORSAXOFONOIST BOB MINTZER I FRONT FORAN NORDKRAFT BIG BAND I INTIMSALEN, MUSIKKENS HUS.

 

CD
Nordkraft Big Band med Bob Mintzer: ”Nordkraft Plays Mintzer”.

★ ★ ★ ★ ★ ☆

Nordkraft Big Bands reception for deres seneste cd blev markeret med en lille koncert i Kedelhallen på Nordkraft under ledelse af Jesper Riis, ikke det mest indlysende valg af venue for et big band, men forståeligt nok, bandets navn taget i betragtning. Man havde da også klogelig undladt at mike (sætte mikrofon på – red.) alle instrumenterne op, som det ellers er kutyme, men den enorme akustik i Kedelhallen gjorde det næsten umuligt at få et rimeligt indtryk af musikken.

Det gik betydeligt bedre tilbage i maj 2017, hvor den amerikanske tenorsaxofonist og arrangør, Bob Mintzer, kom på besøg og dirigerede orkestret i egne arrangementer og selv leverede en række soli. Optagelsen fra denne koncert blev så vellykket, at man med Mintzers velsignelse besluttede sig for at udgive den.

KØB CD’EN HER

Selve produktionen blev lagt i hænderne på amerikanske Rich Breem – mange gange Grammy vinder – og i øvrigt superviseret af Mintzer selv, og resultatet er nu på gaden, ”Nordkraft plays Mintzer – live at Musikkens Hus”.

Bob Mintzer dukkede op på New Yorker- scenen i 1980’er sammen med bl.a. Brecker Brothers og Dave Liebman, og er mest kendt for sit lange engagement med fusionsensemblet ”Yellowjackets”. Sideløbende har han været en flittig bigbandarrangør i den moderne mainstream tradition á la Buddy Rich, Thad Jones/Mel Lewis og Bob Brookmeyer. Som sådan passer hans musik perfekt til Nordkraft Big Band, der som professionelt ensemble dyrker netop den grundige præcision i ensemblespillet.

Stilistisk set bærer Mintzers arrangementer tydeligt præg af 1980’ernes amerikanske fusionsscene, og musikken her kommer da også hele spektret rundt, easy latin, funk, ballade, jazz/rock fusion, New Orleans funk og updated mainstream og bebop.

Arrangementerne er effektive og fængende med fine solospots fra orkestrets egne musikere. Jonas Kristensen (trompet), Jonas Lindh (basun), Mimi Barkmann (altsax), Martin Granum (guitar) og Peter Lund Paulsen (trommer) leverer fine solospots undervejs, men det er – naturligvis – Bob Mintzers tenorsax, der får løvens part af solopladsen.

Han og trompetisten Jesper Riis leverer et par brændende soloer i den afsluttende up-tempo komposition ”Runferyerlife” over ”Rhythm Changes”. Man kunne måske også godt have ønsket sig bandets egen tenor, Uffe Markussen, i aktion på indspilningen, men ham kunne man i stedet for glæde sig over ved bandets live-præsentation i Kedelhallen.

Optagelserne står usædvanlig skarpt og klart for en liveoptagelse, hvilket ikke er så mærkeligt, for Nordkraft har altid haft en fantastisk klar live-lyd. Samtidigt får musikken tilført den ekstra intensitet, som kun opstår i live. Og giver et meget præcist billede af Nordkrafts særlige kvaliteter, den høje musikerstandard, de fint afstemte blæsergrupper og gode solister.

Den udgivelse kan de godt være bekendt!

Nordkraft Big Band med Bob Mintzer: ”Nordkraft plays Mintzer – Live at Musikkens Hus”
Gateway Music.

KØB CD’EN HER

 

Anmeldelse fra Nordjyske: https://www.e-pages.dk/nordjyske/317198/article/794032/30/1/render/?token=152133be0dbe64fffab2e9ccc4221522